Pečemo domači kruh

MlinNaMuri-pecemo-domaci-kruhPečemo več vrst domačega belega, črnega, koruznega in polnozrnatega kruha! Moko kupujemo v izbranem mlinu in sicer v Babičevem mlinu na Muri pri Veržeju. 

Kruh je naše osnovno živilo v prehrani. Kruh je spečen iz testa, zamešanega iz najmanj moke, vode, soli in kvasa. Osnovnemu recepti lahko dodamo različne sorte moke, cela zrna ali začimbe. S kruhom je povezana cela vrsta opravil, od setve do mletve, uskladiščenja zrnja, mletja in same izdelave kruha do peke.

Vse od pradavnine naprej je kruh pomenil srečo in blaginjo, pomanjkanje in bedo, revščino in vojno. Usoda človeštva in zgodovina narodov je bila odvisna od kruha. Kruh je delil ljudi na revne in bogate, site in lačne, na gospodarje in podložnike. Stari Egipčani so z žitom plačevali delavce, kupovali obleke, obutev, itd. Kruh je v preteklosti pomenil mnoga hrepenenja, trpljenja, žlahtnosti, gorja in domačnosti. Kruh je bil merilo vsega dobrega: DOBER KOT KRUH. Danes nam kruh pomeni praznik, ima čarobno moč, je zdravilo, merilo blaginje, je predmet spoštovanja, je živilo preživetja.

Na Slovenskem je bila peka kruha kot domača obrt značilna zlasti v slovenski Istri in Goriških Brdih. S peko kruha so zadovoljevali potrebe prebivalcev obalnih mest vse do začetka 20. stoletja.

Domaci-kruh2Prodajalke kruha so imenovali »kruharice«. Glavno središče za prodajo kruha je bil Trst. Peka kruha je postal pomemben vir dohodka.

Kruh predstavlja posebno vlogo v uživanju v prehranskih obrokih, kar se je tudi spreminjalo in je bilo povezano z uvajanjem posameznih žit. Z vrstami žita so povezane tudi posamezne vrste kruha, njihova priprava, sestava in oblika. Na Slovenskem je bil v preteklosti najbolj dragoceni in najbolj poznani beli in rženi kruh. Šele v drugi polovici 16. stoletja se pojavi koruzni kruh.
Vir: www.svetdobrot.naspletu.com

Pri nas Vam spečemo domači kruh na Vašem domu ali izbrani lokaciji! Osnovno sestavino, ki je moka, kupujemo v izbranih mlinih in sicer v Babičevem mlinu na Muri pri Veržeju ali mlinu na Dolenjskem. Pečemo več vrst kruha kot je: beli, polbeli, črni, koruzni ali polnozrnati.

»Kruha ne naredi moka, ampak roka!«
(ljudski pregovor o kruhu)